Mater Dei (Santa Ana, Kalifornia), joka näytti lyömättömältä kauden ensimmäiset 14 viikkoa, johti St. John Boscoa 28-5 ensimmäisellä puoliajalla lauantain vastaisena yönä käydyssä mestaruusottelussa, joka pelattiin 1. divisioonan (Div. 1) mestaruusottelussa (CIF-SS Div. 1).

Voiton piti olla läpimurto. Ykkösjoukkue aikoi voittaa jälleen ja pelata kahden viikon kuluttua kolmannesta peräkkäisestä kansallisesta mestaruudestaan.

Silloin St. John Bosco teki 34 pistettä peräkkäin. Braves taisteli takaisin toisella puoliajalla ja kaatoi kaksinkertaisen hallitsevan mestarin 39-34.

Wide receiver Logan Loya, joka siirtyi St. John Boscoon Orange Lutheranista (Kalifornia), teki Bravesin kaksi viimeistä touchdownia.

Johtoaseman saatuaan St. John Bosco lähti neljänteen alhaalla olevaan konversioon, jossa se tarvitsi yhden jaardin, kun johtoasema oli viisi pistettä ja aikaa oli jäljellä noin kolme minuuttia. Pallo oli omalla 29 jaardin linjalla, ja Braves tarvitsi vain yhden jaardin käännökseen.

Se oli aggressiivinen liike, mutta siinä oli järkeä. Ainoa todistettu keino estää Monarchsin pelinrakentaja Bryce Youngia tekemästä maalia oli pitää syöttö poissa hänen käsistään.

St. John Bosco ei onnistunut kääntämään. Mater Dei sai pallon takaisin hyvillä kenttäasemilla.

Mutta St. John Bosco löysi vielä yhden keinon estää Youngia tekemästä pisteitä ja pitää pallo poissa hänen käsistään:

Ma’a Gaoteote riisti Youngin 13 jaardin linjalla, jolloin St. John Bosco sai pallon takaisin haltuunsa, kun peliä oli jäljellä noin 1:30. Braves ei saanut jäähyä ja joutui punttaamaan, jolloin Mater Dei sai 23 sekuntia aikaa ajaa ilman jäljellä olevia aikalisiä.

Aika ei riittänyt.

Monarchs on ollut koko kauden ajan ensimmäisen puoliajan joukkue, mutta ensisijainen syy oli se, että se otti niin usein ylitsepääsemättömiä johtoasemia tuolla puoliajalla ja käytti toista puoliaikaa siihen, että se juoksi kellon loppuun ja lopetti aggressiivisen pelaamisen.

Viikolla avausviikolla Centennialia (Corona, Kalifornia) vastaan Mater Dei johti tauolla 35-0. St. Frances Academya (Baltimore) vastaan Monarchs meni 31-6 johtoon kolmannen neljänneksen alussa. Mission Viejoa (Kalifornia) vastaan viime viikolla se johti puoliajalla 28-3.

St. John Bosco on parempi kuin kaikki nuo joukkueet. Sen puolustus oli ilmiömäinen toisella puoliajalla ja pelinrakentaja DJ Uiagalelei näytti sen, mikä teki hänestä viime vuonna ALL-USA:n vuoden hyökkäyspelaajan viimeistelemällä 444 syöttöjaardia ja viisi touchdownia.

Pitkälti koko vuoden ajan näytti siltä, että ainoa tapa, jolla Monarchs voi hävitä, on se, että se voittaa itsensä. Ensimmäisessä ottelussa St. John Boscoa vastaan tällä kaudella Mater Dei oli vähällä sallia comebackin pitkälti rangaistusten takia.

Tällä kertaa avaintilanteissa tapahtuneet virheet tuhosivat heidät. Laitahyökkääjä Kyron Ware-Hudson teki kolmannen neljänneksen loppupuolella yhdeksän pisteen johtoasemassa pallonmenetyksen, joka johti St. John Boscon pisteeseen. Seuraavalla hyökkäysvuorolla Young heitti syötönkatkon. Hän kaatui myös mahdollisen voittoheiton aikana.

Mitä tahansa itsensä aiheuttamia haavoja Mater Deillä olikaan tällä kaudella liikevaihtojen kanssa, se ei ollut koskaan liikevaihtoherkkä joukkue. Vastaanottajilla on loistavat kädet. Young pakenee painetta paremmin kuin kukaan muu pelinrakentaja maassa. Juoksupeli oli riittävän hyvä pitämään puolustajat varpaillaan.

Mutta St. John Bosco löysi tavan toteuttaa ja pakottaa Mater Dei luopumaan pallosta. Äänekkään puolustuksen pakottaessa liikevaihtoja, Uiagalelei sai tarpeeksi tilaisuuksia saada pallo pelintekijöilleen.

Anna Clemsonin pelinrakentajaksi sitoutuneelle, maan ykköseksi sijoittuneelle pelinrakentajalle tarpeeksi tilaisuuksia, ja hän tekee sen.

Juuri niin hän teki johtaessaan St. John Boscon eeppiseen comebackiin maan huippujoukkueen yli.

Nyt Uiagaleleilla on vielä yksi peli aikaa varmistaa lukionsa perintö. Vuoden pelaaja -palkinto viime vuonna, mutta kaksi tappiota CIF-SS Div. 1 -titteliottelussa Mater Deille, hän oli juuri ja juuri jäämässä tuosta mestaruudesta.

Hän on vihdoin kaatanut heidät. Hän ansaitsi Southern Sectionin pokaalin. Nyt yksi voitto De La Sallea (Concord, Kalifornia) vastaan Kalifornian avoimen divisioonan mestaruusottelussa lähettää hänet voittoon.

Mater Dein tällä kaudella niin vankka puolustus ei pystynyt pysäyttämään häntä tarpeeksi pitkään. Hyökkäys, niin räjähtävä, ei pystynyt pitämään hallintaa yllä.

Joukkue, niin lyömätön, ei pystynyt pitämään kiinni.

St. John Bosco sai voiton. Braves kaatoi Mater Dein.